Geamuri termopan

Click pe linkul de mai jos (scris cu albastru, cu litere mari) pentru

CALCULATOR GEAMURI TERMOPAN PRET

Geamurile termopan reprezinta sticla din cadrul unei usi sau ferestre termopan. Sunt realizate din doua foi de sticla, separate de aer sau de gaz inert si despartite de un distantier de aluminiu. Cele care au trei foi de sticla se numesc geamuri tripan insa sunt asociate de multe ori cu geamurile termopan doarece au acelasi scop, de a izola termic o locuinta, permitandu-i in acelasi timp luminii sa patrunda in incapere.

Pentru inceput se poate retine ca geamul termopan are trei caracteristici importante. In primul rand e compus din doua foi de sticla cu o compozitie specifica. In al doilea rand, foile de sticla sunt separate de o bagheta distantier care este sigilata. In al treilea rand, spatiul dintre foile de sticla trebuie sa fie inchis ermetic pentru a evita circulatia aerului.

Specialistii au ajuns la concluzia ca sticla in sine nu confera geamului o izolatie termica atat de buna pe cat s-ar dori si ca gradul de izolatie poate fi crescut prin introducerea unui gaz inert si transparent precum argonul (utilizat in majoritatea cazurilor), xenonul sau kriptonul.

Cele mai importante criterii pentru alegerea unui geam termopan

Trei dintre criteriile cele mai importante in vederea alegerii unui geam termopan sunt:

 • coeficientul de transmisie termica al vitrarii (Ug);
 • coeficientul de transmisie luminoasa (TL);
 • factorul solar.

Ca regula generala, cu cat coeficientul de transmisie termica este mai mic, cu atat mai mult geamul respectiv izoleaza mai bine. Acesta se masoara in W/mpK (watt / metru patrat x grade Celsius sau Kelvin).

geamuri termopanIn schimb, cu cat coeficientul de trasmisie luminoasa este mai mare, cu atat geamul termopan este mai clar. Acesta exprima cantitatea de lumina ce trece prin sticla. Factorul solar indica nivelul de energie care se transmite prin sticla, raportat la nivelul de energie solara incidenta. Aici trebuie remarcat un aspect. Cu cat acest indice este mai mare, cu atat creste si riscul de aparitie a fenomenului de efect de sera in timpul verii.

Observam ca indicele de transfer termic al vitrarii este unul dintre cele mai importante criterii atunci cand vine vorba de alegerea unui geam termopan. Acesta nu trebuie confundat cu indicele de transfer termic al ferestrei, care se noteaza cu Uw.

Tipurile de foi de sticla din care este realizat un geam termopan influenteaza coeficientul de transmisie termica al vitrarii. Pentru a vedea cat de importante sunt, vom da ca exemple trei geamuri termopan cu foi de sticla groase de 4 milimetri si distantiere de 16 milimetri:

 • daca ambele foi de sticla sunt clare si intre ele exista aer, coeficientul Ug va fi de 2,8 W/mpK;
 • daca foaia de sticla de la exterior este clara, cea de la interior este LowE, iar intre ele este aer, coeficientul Ug va fi de 1,4 W/mpK;
 • daca foaia de sticla de la exterior este clara, cea de la interior este LowE, iar intre ele este introdus argon, coeficientul Ug ar putea ajunge si la 1,1 W/mpK.

Tipuri de geamuri termopan

In cazul unei ferestre termopan geamului ar trebui sa i se acorde o importanta mai mare deoarece reprezinta in jur de 80% din suprafata acesteia. Gazul inert, argon sau nu, are rolul de a creste gradul de izolare termica intre 5% si 20%. O mare parte din izolarea termica este insa data de sticla.

Sticla folosita la geamurile termopan are o suprafata special filmata astfel incat limiteaza patrunderea razele soarelui intr-o incapere. Aceasta poate fi:

 • Low E – un tip de sticla cu emisivitate scazuta, ideala iarna. Una dintre foile de sticla este tratata special cu o solutie care radiaza cadura spre interior si nu ii permite celei din incapere sa iasa in exterior. Lumina poate patrunde nestingherita prin geamul termopan;
 • float, float clara, colorata in masa sau reflectorizanta;
 • laminata – obtinuta prin unirea a doua foi de sticla, la temperaturi ridicate, de o folie de polivinil butiral. Atunci cand se sparge, cioburile raman lipite pe aceasta;
 • sablata – este o suprafata mata, obtinuta dintr-un geam transparent sau colorat, peste care se sufla un jet de nisip fin cu ajutorul aerului comprimat;
 • emailata – este acea sticla pe care se aplica o vopsea ceramica speciala si apoi se securizeaza;
 • securizata – este foarte rezistenta la lovituri insa nu este impenetrabila. Pentru a nu aparea accidentarile, atunci cand se sparge se descompune in particule foarte mici pentru a nu aparea taieturile;
 • tip oglinda – din exterior seamana cu o oglinda, iar din interior cu o sticla colorata;
 • ornamentala – se foloseste in general la bai pentru ca izoleaza termic, ii permite luminii sa intre in incapere insa nu ne permite sa vedem dincolo de ea;
 • cu autocuratare – se curata mai usor cand ploua deoarece razele ultraviolete descompun murdaria astfel incat reziduriile sunt indepartate de ploaie intr-un procent cat mai mare.

Geamurile termopan cu sticla Low E sunt ideale pentru cei care vor sa izoleze termic o cladire in timpul iernii. Acestea pot crea insa efectul de sera in timpul verii. Pentru a evita acest lucru pot fi alese geamurile 4S (four seasons), care pastreaza caldura in timpul iernii si o impiedica sa intre in timpul verii.

Geamurile 4S, cunoscute si ca ”four season” sau ”patru anotimpuri”, reflecta caldura solara spre exteriorul cladirii, impiedicand astfel aducerea unui aport de caldura suplimentara in timpul verii. Termopanele Low E aduc acest aport de caldura deoarece reflecta caldura in sens invers, adica spre interiorul camerei.

Ce mai trebuie retinut despre geamurile termopan

Retinem in primul rand ca in spatiul dintre foile de sticla nu este vid ci este aer sau un gaz inert. Gazul inert contribuie la o izolare mai buna cu pana la 30% fata de aer. Argonul este considerat cel mai bun pentru izolare. In plus, tipul foilor de sticla are un rol cel putin la fel de important. Spre exemplu, daca se doreste ca geamul termopan sa ofere protectie si impotriva caldurii din timpul verii, e obligatoriu sa se inlature foaia de sticla de tip Low E.

Grosimea foilor de sticla e si ea importanta, nu doar pentru izolarea termica ci si pentru izolarea fonica. Geamul termopan cu foile de sticla groase de 6 mm nu ofera o izolare termica mult mai mare decat un geam termopan cu foile de sticla de 4 mm. In schimb, izolarea fonica poate creste cu pana la 30% daca se aleg foi de sticla de dimensiuni diferite, de regula de 4 mm si 5 mm sau de 5 mm si 6 mm.

Daca se urmareste rezistenta mecanica, e important de precizat ca geamurile termopan cu foi de sticla de 6 mm au o rezistenta aproape dubla fata de cele cu foi de sticla de 4 mm. Rezistenta mecanica poate creste de pana la noua ori prin securizare, adica prin calirea sticlei in cuptoare speciale.

In distantierele care separa foile de sticla se introduce silicagel. Acesta nu are doar rolul de a izola ci si de a absorbi umiditatea din interiorul geamului termopan. In lipsa lui geamurile se pot aburi. Geamurile de mari dimensiuni, izolate bine, au o caracteristica aparte. Pot fi concave sau convexe, in functie de temperaturile de afara. Grosimea optima a unul distantier este de 16 milimetri. In cazul in care grosimea este mai mare sau mai mica, coeficientul de izolare termica poate scadea semnificativ.

Daca calculam pentru foile de sticla geam termopan pret metru patrat folosind regula de trei simpla vom avea mai mici devieri fata de pretul final comparand cu calculul pentru pentru ferestrele termopan în ansamblu, dar e de preferat a utiliza calculatorul de termopane prezent în site.

Ce trebui sa stiti despre ferestrele cu geamuri termopan

Intr-o fereastra termopan, geamul este doar unul dintre elemente. E adevarat ca acesta este cel mai important, prin prisma faptului ca ocupa cea mai mare suprafata insa si celelalte elemente au importanta lor, cel putin atunci cand vorbim de eficienta termica. Putem vedea rolul lor luand ca reper indicele K, un coeficient termic care reda pierderea caldurii prin diferite medii si se masoara tot in watt / metru patrat x grade Kelvin, la fel ca in cazul coeficientul de transmisie termica al vitrarii geamului termopan. De asemenea, cu cat acest indice este mai mic, cu atat se pierde mai putina caldura.

O fereastra termopan are obligatoriu un geam termopan, care poate fi incadrat insa de profile PVC, profile din aluminiu, lemn etc. Profilele PVC pot fi la randul lor de o calitate diferita, cu trei, patru, cinci sau mai multe camere. Vom vedea in randurile de mai jos care e diferenta dintre ele, luand in calcul indicele K.

Indicele K al unei ferestre simple de lemn cu geamuri termopan este de 5 W/mpK. Daca vorbim de o fereastra de lemn dubla, indicele K scade la 3 W/mpK. In cazul in care luam in calcul ferestrele cu profile PVC, in functie de numarul de camere ale profilelor, indicele K scade foarte mult. Acesta este de 1,6 W/mpK daca profilele au trei camere, de 1,3 W/mpK daca profilele au 5 camere si de 0,85 W/mpK daca profilele au 6 camere.

Valorile de mai sus sunt orientative deoarece pentru valori exacte trebuie sa se ia in calcul si alti factori, cum ar fi grosimea profilelor, tipul si grosimea foilor de sticla, grosimea baghetelor care separa foile de sticla la un geam termopan, feroneria etc.

Exemple optime de ferestre termopan in functie de grosimea profilelor PVC

Daca fereastra termopan are profile PVC cu grosimi de 58 mm si 62 mm, se recomanda geamuri termopan cu o grosime de 24 mm si o foaie LowE. In cazul in care profilele sunt mai groase, de 70 mm si 80 mm, se recomanda un geam cu o grosime de 40 de mm si cu trei foi dintre care doua sa fie Low E. In cazul de fata vorbim de un geam tripan.

Tot un tripan cu doua foi Low E, dar cu o grosime de 44 mm, este recomandat si atunci cand profilele au o adancime de 85 de milimetri. Din cele trei exemple observam ca grosimea geamului termopan este undeva la jumatatea grosimii profilelor PVC. Se poate observa de asemenea ca atunci cand se opteaza pentru tripan se recomanda ca acesta sa aiba doua foi de sticla LowE si un alt tip de foaie de sticla.