Usi termopan

Click pe linkul de mai jos (scris cu rosu) pentru

calculator usi termopan

Usile termopan sunt acelea care au montate unul sau mai multe geamuri termopan. Ele pot fi din profile PVC, profile din aluminiu, lemn sau alte materiale. Usile din PVC sunt confundate adesea cu usile termopan deoarece in mare lor majoritate au geamuri termopan. Pot fi insa si fara geam, in cazul usilor pentru depozit sau baie, de exemplu. In astfel de cazuri, geamurile sunt inlocuite de panouri din PVC, care izoleaza termic si nu permit sa se vada prin ele.

O usa termopan trebuie sa ofere o izolatie termica si fonica cat mai buna, iar dintre toate materialele care se pot folosi la confectionarea acestei, cu exceptia geamului termopan, PVC-ul a primit cele mai bune calificative. Ca atare, in randurile de mai jos, atunci cand vom vorbi de usi termopan ne vom referi la tamplarie PVC.

Elementele usilor termopan

O usa termopan este compusa din o serie de componente obligatorii si altele care sunt facultative dar care pot imbunatati substantial nivelul de izolare termica si fonica. Unele au chiar si alte roluri, cum ar fi impiedicarea insectelor sa intre intr-o camera sau sporirea gradului de securitate. Sunt elemente obligatorii profilele PVC, tocul si feroneria. Sunt elemente facultative pervazul, garnitura de etansare, rulourile exterioare si plasele impotriva tantarilor.

Geamul termopan nu este un element obligatoriu pentru ca, dupa cum s-a mentionat anterior, poate fi inlocuit cu panouri din PVC, care nu pot insa izola la fel de bine. Nu ar trebui inclus nici la componentele facultative deoarece izolarea cea mai buna a unei usi termopan este data de geam, in functie insa de tipul si grosimea acestuia.

Profilele PVC includ si armatura. Nu contin doar policlorura de vinil ci sunt si armate metalic pentru a le creste rezistenta mecanica. Uneori, acestea pot avea si o spuma IKD, cu un coeficient scazut de transfer termic pentru a creste gradul de izolare termica. Feroneria reprezinta sistemul de inchidere al usilor, iar acestea pot fi de mai multe tipuri. Cele mai folosite sunt cele oscilobatante si culisante.

Pervazul usilor este un element optional care se monteaza in jurul tocului, pentru a imbraca oarecum peretele in imediata apropiere a acestuia. Garnitura de etansare se monteaza si ea pe toc pentru a creste gradul de izolare termica. Tot pe toc se monteaza si plasele impotriva tantarilor si rulourile exterioare. Primele au doar rolul de a impiedica insectele sa intre in camera cand aceasta este aerisita. Cele din urma au si rol izolator termic si fonic.

Tipuri de usi termopan

In functie de tipul profilelor PVC putem avea usi termopan de interior sau de exterior. Cele de exterior au o tamplarie realizata din profile cu o armatura solida si sunt foarte bune izolatoare termice si fonice. Au de regula atasata si o garnitura de etansare pentru a impiedica curentii de aer sa se strecoare in locuinta atunci cand sunt intredeschise. Pot avea si plase impotriva tantarilor sau rulouri exterioare. Usile termopan de interior sunt mai simple, deoarece nu sunt atat de expuse precum cele de interior. Nu stau in ploaie si vant si nu sunt supuse conditiilor vitrege de afara. Rulourile exterioare si plasele de tantari se pot aplica insa nu se justifica.

In functie de feronerie, adica de sistemul de inchidere/deschidere, putem vorbi de usi termopan culisante, oscilobatante, batante etc. Usile termopan culisante sunt cele care se gliseaza, adica se deplaseaza de-a lungul altei usi sau perete. Cele batante se deschid normal, adica pe orizontala. Usile termopan oscilobatante se pot deschide atat pe orizontala cat si pe verticala. Acest tip de sistem de deschidere se poate intalni la majoritatea ferestrelor termopan.

Usile termopan se pot clasifica si in functie de firma care produce profilele PVC. Cele mai cunoscute sunt usile termopan Gealan, Rehau, Salamnder si Veka. Profilele pot avea insa diferite dimensiuni si camere astfel incat firma nu este singurul element care ar trebui sa conteze in alegerea termopanelor.

In prezent comercializam mai multe modele usi pvc cu geam termopan rehau. Acestea se impart in doua mari categorii : usi termopan simple si usi termopan duble.

termopaneDaca locul (golul) unde se vor monta usi pvc cu geam termopan rehau este mai mic de 1000 mm se va alege un tip de usa din tamplarie pvc simpla iar daca golul este mai mare de 1000 mm se vor monta modele usi pvc duble cu geamuri termopan marca gealan pentru ca greutatea sa fie distribuita la doua randuri de balamale in stanga si in dreapta.

In anumite situatii comercializam si termopane, usi pvc cu geam termopan rehau cu feronerie de fereastra mai ales la apartamente, la iesirea spre balcon deoarece au preturi termopane reduse si aceste usi termopan nu necesita neaparat broasca cu cheie.

La usile de interior din tamplarie pvc se recomanda modele usi pvc cu geamuri termopane rehau cu broasca si cu inchidere in cinci puncte. La aceste termopane se recomanda sa se foloseasca balamale mai mari, de 80 kg sau 120 kg daca sunt usi pvc cu geam termopan de trafic intens.